Senin, 21 Juni 2010

Jaipongan Geus Ngakar

BANDUNG -- Geus tilu puluh taun seni tari jaipongan tumuwuh sarta ngakar di Tatar Sunda, komo luar negeri, dina hal ieu di Amérika jeung Walanda. Dina mimiti tumuwuhna di ahir 1970-1980-an, tarian anu diciptakeun ku Gugum Gumbira Tirasondjaya ieu, dianggap minangka seni tari anu miboga konotasi négatif alatan ngaeksplorasi bagian-bagian sénsitip awak awéwé. Padahal, gerakan sarupaning éta tumuwuh subur dina tari rahayat basisir.
"Kanyataanana, tari jaipongan éta henteu kitu. Seni tari anu dikreasi ku maestro tari jaipong Gugum Gumbira nyaéta karya seni anyar dina dunya tari Sunda, anu dasar-dasarnya henteu ngan dicokot ti penca-silat, tapi ti sagala rupa seni tari rahayat anu tumuwuh di sakuliah wewengkon di Jawa Barat," ceuk Eka Gandara, aktor teater kasohor ti Bandung, di sesela acara "Gumbira Sareng Kang Gugum: Nyukcruk Jaipongan ti Sungapanana," anu dilaksanakeun ku Bale Rumawat Padjadjaran Unpad, digawé babarengan jeung Bank Jabar sarta Lingkung Seni Jugala, Minggu (20/6) di Taman Bale Rumawat Padjadjaran, Unpad, Jln. Dipati Ukur-bandung.


Eka, sajaba dipikawanoh minangka aktor ogé dipikawanoh salaku ahli karawitan, anu neuleuman seni tradisional , kaasup silat di jerona.

Hadirna tari jaipongan anu dina waktu éta meunang hahalang anu cukup kuat ti Pemda Jabar sarta inohong-inohong masarakat, nyieun Gugum Gumbira narik napas sarta ngayakeun perlawanan ku cara gerilya, nyaéta ngadegkeun sangar-sanggar jaipongan di sakuliah Jawa Barat. Sajaba ti éta, ngalatih jaipongan ka sajumlah guru kasenian di meh unggal kota di Jawa Barat.

"Kuring kaasup jelema anu ngarojong Gugum, waktu éta ambéh henteu putus harepan. Kuring ngerahkan sakabeh guru kasenian tradisional pikeun diajar tari Jaipongan," ceuk inohong Pendidikan Dana Satia ieu.

"Dasar-dasar tari rahayat sarta silat mangrupa inti gerak ti tari jaipongan. Ti heula saméméh kuring nyiptakeun tari jaipongan, kuring nyiptakeun Tari Ketuk Tilu Pergaulan, anu ditampik ku masarakat tari. Tarian kasebut saterusna kuring kembangkan deui sarta dibéré ngaran Tari Jaipongan," ceuk Gugum Gumbira.

Peuting éta, tari jaipongan keur bubuka acara nyaéta Tari Jaipong Daun Pulus Keser Bojong dibawakeun ku Neneng Ening sacara tunggal, kalayan tabuhan musik karawitan garapan Samba Sunda. Sanggeus éta disusul ku panampilan Rita Tila, anu mawakeun dua lagu karya Gugum nu kakoncara, nyaéta Serat Salira jeung Bulan Sapasi.

Karya Gugum anu dipidangkeun dina acara kasebut, Sajaba Keser Bojong jeung Kawung Anten, oge Rawayan sarta Penjug Bojong. Sakumna karya tari kasebut dibawakan kalayan alus ku anak buah sarta asuhanana. Sajaba ti éta, dipidangkeun ogé Tari Jaipong Kembang Ujung, hasil daya kreasi anak buah Gugum, nyaéta karya Awan Métro ti Padepokan Sekar Panggung.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar