Rabu, 05 Mei 2010

Ahli Rorongkong ITB Diturunkeun

KARAWANG -- Ngangkat lima rorongkong manusa prasejarah di Candi Blandongan, Kompléks Pacandian Batujaya, Désa Segaran, Kacamatan Batujaya, Kabupatén Karawang, baris dipigawé ku tim ti Balai Pelestarian Peninggalan Purbakala (BP3) Sérang sarta para ahli ti Institut Téknologi Bandung (ITB).

Tahapan ngangkatna kurang leuwih saminggu. Saeunggeusna  diteruskeun mariksa sakurilingna dina radius saratus méter ti Candi Blandongan.

Nurutkeun staf dokuméntasi BP3 Sérang, Dédi Kusnaédi, tim ieu baris mitembeyan digawé dina Rebo (5/5) ieu. Dimimitian ku ngadokuméntasikan, ditema ku ngagambar,  dipungkas ku ngangkat rorongkong. ”Ngangkatna dipigawé kalayan satahap-satahap", cenahna, basa dipanggihan di lokasi, Salasa (4/5).


Dédi ngomong, tim anu baris mitembeyan ngangkat éta rorongkong asalna ti tim BP3 Serang. Tapi, husus pikeun analisis ditungkulan ku ahli rangka sarta tulang ti ITB. ”Kamungkinan maranéhanana kakara datang ayeuna (Rebo, 5/5)", ceuk Dédi.

Pikeun ngagampangkeun prosés ngangkat lima rorongkong ieu, aréal taneuh nu dikali dilegaan. Para pagawé anu saméméhna cuti pikeun panén, baris ngagabung deui, ku kituna total nu ngali lobana lima belas jelema.

Dina awalna para pagawé ngabogaan tugas mugar di bagian palataran Candi Blandongan dina radius saratus méter. Aktivitas éta pikeun maluruh struktur candi anu nyambungkeun Candi Blandongan jeung Candi Jiwa. Tapi para pagawé kalahka manggihan lima rorongkong manusa sarta dua menhir.

Juru pulasara sakaligus penanggungjawab lapangan, Kaisin ngungkabkeun, kalima rorongkong anu kakubur sajero 93 séntiméter éta posisina ngajajar.  Ngan hiji rorongkong anu kasampak lengkep ti tungtung batok sirah nepi ka tungtung tulang suku. Kaisin nyebutkeun panjang rorongkong nu lengkep téh 170 séntiméter.

Garabah anu lengkep atawa geus peupeus aya di antara tungtung tulang suku carangka. Aya ogé anu ditunda di luhur beuteung. Komo, aya anu disimpen padeukeut jeung rorongkong. Di tulang leungen kasampak ogé aya barang logam. Sajaba timuan rorongkong manusa, kapanggih ogé dua batu menhir ukuranana 2,1 méter sarta 2,2 méter.

Dumasar informasi anu katampa, rorongkong éta téh, manusa ti mangsa ahir prasejarah (kira-kira abad ka-2 atawa ka-3 Masehi), saméméh mangsa percandian di lokasi éta anu asup kana peradaban jaman Karajaan Tarumanagara. Hal éta kasampak ti bekel kubur anu kapanggih dina layon, nyaéta garabah sarta pakakas-pakakas tina logam atawa beusi anu mangrupa pakakas milik jelema anu dikubur.

Kiwari di kompleks percandian éta kakara 4 ti 24 candi anu geus ditalungtik sarta dipugar, di antarana Candi Jiwa, Candi Blandongan, Candi Serut, sarta Candi Slender. Loba warga anu manggihan bagian bahan wangunan candi di imah maranéhanana sarta di lahan tatanén.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar