Senin, 12 April 2010

"Ngalokat Cai" di Sisian Jangari

CIANJUR -- Puluhan pamayang mawa boboko anu jerona aya ratusan anak lauk. Di hareup maranéhanana, saurang lalaki mawa dupa anu mengepulkan haseup. Kalayan pinuh takzim, manéhna ngadu`a. Teu lila, seuseungitan minuhan sisi Setu Jangari, kuyumbang cai anu saéstuna bagian ti Waduk Cirata, Kacamatan Mande, Kab. Cianjur, Minggu (11/4).

Di sisi setu éta, Wawakil Bupati Cianjur Dadang Sufianto sacara simbolis ngaleupaskeun anak lauk ka setu anu saméméhna geus dibéré doa. Sajumlah pamayang, saterusna, ngagelar prosesi sarupa di tengah setu. Éta pisan ritus Ngayak Burayak anu mangrupa bagian ti Festival Jangari.

Tatang Setiadi, sasipuh Perceka Art Centre ngomong, ritus Ngayak Burayak mangrupa inti ti Festival Jangari anu ayeuna ngangkat tema "Ngalokat Cai Sangkan Suci, Ngalukat Lemah Malar Waluya". Tujuanana ngajaga kalestarian ekosistem setu ti pencemaran lingkungan. Sumawona, di ditu, di setu éta, rébuan warga ngagantungkeun kahirupan kalayan jadi pamayang, tukang parahu, peternak lauk, sarta sajabana.

"Hanjakalna, urang kabéh ngan mengeksplorasi, tanpa paduli kaberesihan sarta kenyamanan setu," kitu ceuk Tatang. Ku alatan éta, ngaliwatan ritus Ngayak Burayak, manéhna coba ngagugah kabéh komponén pikeun miara setu.

Runtuyan Festival Jangari geus dimimitian ti isuk-isuk, ditandaan ku acara sundatan massal anu diiluan genep puluh budak ti kulawarga henteu mampu di wilayah Setu Jangari. Runtuyan nerus kalayan pergelaran sajumlah kasenian, kawas sisingaan, tari kreasi kuda kosong, sarta pelung manggung. Sajaba ti éta, dipergelarkan ogé atraksi kuda renggong ti Cimalaka, Kab. Sumedang. Sagala rupa pasanggiri dilaksanakeun ogé, di antarana pasanggiri beuleum lauk.

Runtuyan festival lumangsung nepi ka soré. Teu ngan kasenian tradisional, hiburan musik dangdut sarta sajumlah grup band ti Jakarta ogé dipidangkeun di ditu. Sakumna runtuyan acara ditutup tablég akbar sarta doa anu dibawakan ajengan sakaligus budayawan asal Majalengka, K.H. Maman Imanulhaq Faqih.

**

Pamaréntah Propinsi Jawa Barat nyatakeun siap mantuan penataan objek wisata cai Waduk Cirata di Jangari. Ngan, kudu aya gawé babarengan luhur dasar kababarengan antara Pemkab Cianjur sarta Pemprov Jawa Barat. Kitu ditepikeun Kapala Dines Kabudayaan sarta Pariwisata Propinsi Jawa Kulon Herdiwan Iing Suranta, Minggu (11/4), waktu méré pangbagéa dina acara "Festival Jangari".

Manéhna ngomong, wangun gawé babarengan engkéna kudu dimimitian kalayan pembuatan konsép ku Pemprov Jabar sarta Pemkab Cianjur. Ngarujuk ka penyelenggaraan festival anu meriah, nurutkeun manéhna, potensi wisata cai di Jangari bisa dimekarkeun. Sajaba pergelaran seni, sajumlah objek hiburan séjénna bisa dimekarkeun, kawas nguseup. Sumawona, jarak Jangari teu kitu laér ti Jakarta.

Sanajan kitu, manéhna ngaharepkeun, lamun gawé babarengan jadi dilaksanakeun, saheunteuna pemprov dilibatkan, mimitian ti konsép nepi ka penataan wewengkon wisata. Soalna, engké, objek wisata kasebut baris dipromosikan ka sagala rupa wewengkon sarta nagara ku kituna warung-warung sarta lapang parkir kudu ditata rapih, ulah nepi ka kasampak kumuh.

Wawakil Bupati Cianjur Dadang Sufianto ngabagéakeun alus niat Pemprov Jabar anu baris mantuan penataan Jangari. Dina kasempetan éta, Dadang ogé ngomong rencanana yén Festival Jangari baris dilaksanakeun sacara periodik jadi agénda taunan. Manéhna meunteun, festival éta cukup potensial pikeun nyorong ngembangna wisata cai di Jangari Kacamatan Mande Kabupatén Cianjur.

Manéhna ngaharepkeun, Festival Jangari bisa terus nyuguhkeun sajian budaya sarta kearifan lokal kawas anu dipidangkeun dina festival ayeuna: Ngayak Burayak, ngalokat cai, kuda renggong, sarta jenis-jenis kasenian séjénna. Hiji hal pang penting, masarakat ngarespon positif diayakeunana Festival Jangari. Kukituna, kabéh bisa babarengan milu sarta ngajaga keasrian lingkungan di Jangari.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar