Selasa, 06 April 2010

”Euis Komariah” Maestro Tembang Sunda

BANDUNG -- Kelir bulao ngabayang di luhur kanvas batik garutan anu ngarumbai malataran panggung. Sora rebab nu ngaharu nu dipapaes sora saron sarta biola. Rohangan ogé salin rupa sarta euyeub waktu kendang ditabeuh.

Kitu pisan, bubuka pagelaran ”Daweung Tineung” Euis Komariah, di Malibu Dome, Grand Hotél Pasundan, Jln. Peta No. 147-149 Bandung, Senén (5/4) peuting. Minangka maestro tembang Sunda, Euis Komariah ngabuktikeun kaahlianana dina nembang. Diantarana kalayan nembangkeun tembang andalanana nyaeta ”Jemplang Ceurik” sarta ”Kudu Kasaha” sarta kolaborasi  jeung Ahmad Bahir Sunda dina wirahma Wétan Tengah.
foto :www.langitperempuan.com



Minangka kaul, Euis Komariah ogé kolaborasi kalayan sang maestro ibing Sunda, Gugum Gumbira, anu teu séjén salakina. Pasangan anu dipeunteun Uu Rukmana minangka pasangan anu adu amis ieu, lain waé junun gagah di luhur panggung. Tapi, ogé nyieun reueus para sémah anu kalolobaan para inohong Sunda, seniman, sarta budayawan Sunda.

Samentara ti murid-murid hasil atikanana, disuguhkan ogé tembang-tembang petingan (pilihan) Euis Komariah, diantarana Ida Widawati, Neneng Dinar, Neneg Fitri, Rina Oesman, Yus Wiradireja, sarta Heri Suharyanto liwat tembang-tembang dijudulan ”Balebat”, ”Papatet”, dll.

Acara anu dilaksanakeun pikeun miéling taun ke-60 maestro tembang Sunda Euis Komariah ieu, dieusi kalayan diluncurkeunana buku biografi sarta cakram padat (CD) Daweung Tineung Euis Komariah, sarta sagala rupa suguhan tembang sarta pintonan seni tari jaipong hasil kreasi Gugum Gumbira.

Peluncuran biografi ditandaan jeung seserahan buku ka Gubernur Jawa Barat Ahmad Heryawan, H. Uu Rukmana, Ir. Herdiwan (Kadisbudpar), sasipuh Jabar Tjetje Hidayat Padmadinata, seniman Tin Rostini Asikin atawa Ema Ageung, sarta maestro ibing Sunda Gugum Gumbira.

Buku biografi Daweung Tineung Euis Komariah ditulis ku Aam Amilia. Buku ieu ngunggelkeun lalampahan Euis Komariah dina mendedikasikan dirina minangka maestro tembang Sunda. Buku ieu ogé ngadadarkeun ngeunaan gaya Euis Komariah dina menembangkan tembang-tembang Sunda anu baris pohara méré mangpaat henteu waé pikeun generasi nu nuluykeun tembang Sunda, tapi ogé para guru sarta pemerhati tembang Sunda.

Samentara CD ”Daweung Tineung” ngeusi saloba opat belas tembang anu disajikan dina wangun édisi husus, mangrupa tembang dina opat nada, sorog, pelog, salendro, sarta mandalungan. CD kasebut mangrupa édisi kawates alatan dicitak dina jumlah kawates.

Turutaneun
Gubernur Jawa Kulon Ahmad Heryawan dina pangbagéana ngomong, Alloh SWT méré umur ka manusa pikeun berkarya. Kaasup di jerona nyaéta berkarya di widang seni. Sanajan kitu, umur anu dibikeun ka manusa, kecap Gubernur, umumna leuwih panjang umur budayana tinimbang umur biologisnya. Usaha sarta karya anu geus dijalanan Euis Komariah salila 60 taun mangrupa wangun ti umur budaya.

”Umur manusa éta kawates. Hiji jalma kawas Ceu Euis Komariah anu geus ngawangun sajarah ditandaan kalayan karya badag sarta dinikmati generasi saterusna. Ieu pisan keteladanan ti umur budaya anu dibikeun Alloh SWT,” ceuk Heryawan.

Gubernur ogé ngomong, pihakna méré apresiasi ka para palaku seni anu geus méré karya hébatna sarta bis dilenyépan ku  loba jelema.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar