Senin, 08 Maret 2010

Urang Baduy Jero Ngarayakeun Talari Kawalu

LEBAK —Warga suku Baduy Jero  Kabupatén Lebak, Propinsi Banten, Jumaah (5/3/2010), ngarayakeun talari kawalu kadua atawa "bulan karo" pinuh basajan alatan tacan sakumnana warga usum panén paré huma.

"Acara ieu pinuh ku ka husyuk sarta ngadua ménta kaayaan nagara aman, tengtrem, sarta sejahtera," ceuk Sekretaris Désa Kanekes, Kacamatan Leuwidamar, Kabupatén Lebak, Sarpin.
foto : Disbudpar Prov Banten

Sarpin ngomong, perayaan kawalu pikeun warga Baduy Jero  anu cicing di Kampung Cibeo sarta Cikawartana, Désa Kanekes, sedengkeun Kampung Cikeusik geus ngarayakeun dina poé Kemis (4/3/2010).

Katilu pilemburan Baduy Jero eta dilaksanakeun kalayan pinuh basajan.

Warga ngarayakeunana kalayan pinuh khidmat sarta husyuk bari ngadua ménta ka Pangéran Anu Maha Kawasa ambéh nagara ieu  aman, tengtrem, sarta sejahtera. "Lamun nagara ieu aman sarta tengtrem tangtu masarakat baris sejahtera,"


Manéhna ménta salila kawalu lumangsung, nu datang teu meunang asup ka pilemburan Baduy Dina alatan keur ngalaksanakeun ibadah sanggeus puasa sapoé jeput.

Ku sabab éta, ceuk manéhna, pihakna minangka aparat pamaréntah geus masangkeun peringatan di panto gerbang Baduy di Ciboleger ambéh nu datang taat hukum adat.

Sabab, talari kawalu mangrupa kaputusan adat anu kudu dilaksanakeun saban taun, dirayakan tilu kali salila tilu bulan kalayan puasa sapoé jeput.

Perayaan kawalu mangrupa salah sahiji talari ritual anu dipercaya ku warga Baduy Jero ku kituna perlu ngahargaan sarta ngahormatan kayakinan ageman anu dianut maranéhanana.

Numutkeun Sarpin "Salila ngalaksanakeun kawalu, kaayaan kampung Baduy Jero jempling alatan maranéhanana puasa sarta loba milih cicing di imah-imah,"

Wawakil Lembaga Hukum Adat Baduy Jero, Ayah Mursid, ngaku, pihakna menta hampura alatan salila perayaan kawalu pilemburan Baduy Jero ngawengku Cikawartana, Cikeusik, sarta Cibeo katutup pikeun nu datang, saha wae arek éta pajabat wewengkon atawa pajabat nagara. "Kami ngajalankeun kawalu alatan titilar adat sarta kudu ditaati," cenah.
Nurutkeun manéhna, sanggeus lekasan perayaan kawalu, tangtu nu datang balik kaci ngadatangan wewengkon Baduy Jero.

Manéhna ngécéskeun, sanggeus kawalu, hiji bulan anu baris datang ngarayakeun acara Seba kalayan ngadatangan bupati sarta Gubernur Banten kalayan mawa hasil-hasil bumi (tatanén). "Ayeuna sawaréh warga Baduy geus panén paré huma," cenah.

Manéhna nambahan, perayaan Seba éta minangka salah sahiji wangun silaturahim anu kudu dijalin kalayan alus ka pamaréntah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar