Rabu, 03 Maret 2010

Ceuk Saha Budak Ngora Henteu Nyunda?

Bandung - Ceuk Saha lamun budak ngora teu paduli basa Sunda? Jigana kudu dimimitian ngaca kana Festival Drama Basa Sunda (FDBS), alatan ampir satengah ti pamilonna nyaéta golongan pelajar anu meureun mindeng dicap horéam pikeun mikawanoh basa indung..

"Enya, antara peserta pelajar sarta umum jumlahna fifty-fifty lah," ceuk pupuhu Téater Sunda Kiwari, Dadi P Danusubrata. Kaasup di antarana pelajar SD anu kagabung dina Téater Bolon Tasikmalaya anu sok ilubiung dina acara FDBS saban taunna.

Nurutkeun Dadi, kagiatan ieu pisan sosialisasi basa Sunda anu realistis. Sacara henteu langsung maranéhanana
diajar tata basa Sunda ti naskah anu baris dipidangkeun.

"Salila tilu bulan saméméh dipéntaskan maranéhanana ngaéeksplorasi naskah," ceuk Dadi.

Dadi ngajéntrékeun, budak ngora ngan merlukeun wadah ambéh maranéhanana bisa mikawanoh sarta neuleuman basa Sunda kalayan leuwih deukeut. FDBS jadi salah sahiji média pikeun maranéhanana diajar.

Henteu ngan pikeun para patandang tapi ogé para pelajar anu lalajo FDBS. Alatan di poé kahiji waé, lolobana panongton memang asalna ti pelajar. "Aya ogé sakola anu geus booking pikeun lalajo hiji pintonan pikeun 700 muridna," ceuk Dadi.

Pihakna mémang nawarkeun ka sakola-sakola anu hayang lalajo pintonan teater  di acara FDBS ieu.
"Urang ogé mantuan guru basa Sunda sarta kasenian," cenahna.

Katajina kana basa Sunda ogé dinyatakeun ku salah saurang panongton, Alam, siswa SMKN 7 Bandung. Alam babarengan dua urang baturna datang di poé kahiji FDBS kamari, Salasa (2/2/2010).

Alam nyebutkeun, manéhna geus lalajo teater Sunda saloba tilu kali. "Kuring resep kana teater Sunda alatan unik sarta langka," ceuk Alam.

Sajaba ti éta, nurutkeun Alam, kalayan lalajo tetaer Sunda manéhna bisa diajar tata basa Sunda anu salila ieu henteu dipikanyahona. "Méré mangpaat, jadi weruh aya basa-basa anyar, dina basa Sunda henteu ngan basa anu garihal wungkul tapi aya ogé anu lemesna," ceuk Alam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar