Selasa, 06 Oktober 2009

Budaya Sunda Diwanohkeun Ka Nonoman Nagara Deungeun

BOGOR - Kahirupan masarakat Kota Bogor anu teu kungsi ucul ti pangaruh budaya Sunda, diwanohkeun ka sajumlah nonoman nagara deungeun delegasi Konférénsi Internasional Nonoman 2009 anu nganjang ka "kota hujan".

Kapala Dines Pendidikan, Pamuda sarta Olah Raga (Disdikpora) Kota Bogor Aim Halim Hermana di Bogor, Saptu (3/10) ngécéskeun, salah sahiji anu dipidangkeun dina datangna delegasi nonoman anu lumangsung dina Kemis (1/10) éta téh kasenian tradisional musik angklung. "Umumna maranéhanana méré apresiasi luhur musik angklung éta,".

Ka delegasi anu dianteur Asisten Deputi Pengembangan Sumberdaya Pamuda sarta Hubungan Internasional dina Kementerian Nagara Pamuda sarta Olah Raga Adiyati Nurdin éta, Kadisdikpora Bogor ngécéskeun yén ditempo tina komposisi panduduk, kawas kota séjénna anu aya di Indonésia, nu nyicingan Kota Bogor diwangun ti sagala rupa suku bangsa.

Ngan waé, manehna negeskeun, di Dayeuh Bogor anu pang dominan nyaéta suku Sunda. "Sacara turun temurun peunteun tradisional has Sunda geus ngawarnaan kahirupan masarakat Dayeuh Bogor," numutkeun Aim Halim Hermana.

Samentara éta, nurutkeun Daniel salah sahiji delegasi nonoman ti Spanyol, dirina ngarasa kasenian tradisional Sunda anu disuguhkan ka para delegasi nonoman, kawas pintonan angklung bisa diapresiasi. Manéhna ngaku yén cacak di Spanyol aya kasenian saperti angklung, tapi henteu saalus jeung saéndah angklung Bogor anu dipintonan pikeun menghibur maranéhanana.

Sedengkeun Park Hyein delegasi nonoman ti Koréa ngaku gumbira nganjang ka Bogor sarta disuguhan kabudayaan satempat. "Sanajan kuring kakara mimiti datang ka Indonésia, nganjang ka Bogor tétéla nyugemakeun,"

Nurutkeun Adiyati Nurdin, datangna para nonoman anu lobana 150 jelema ti nagara di benua Asia, Éropa, Amérika, Afrika sarta Australia éta mangrupa runtuyan ti Konférénsi Internasional Nonoman 2009 anu dilangsungkan di Propinsi Banten tilu katukang. "Urang hayang némbongkeun ka maranéhanana yén di Indonésia loba wewengkon-wewengkon anu hade tur endah anu perlu dipikanyaho ku para nonoman ti mancanagara, sajaba Bali sarta Yogyakarta," (bal)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar