Senin, 15 Maret 2010

Situs Gunung Padang Katalangsara

Béda jeung pamadegan sejarawan, warga désa Karyamukti, Kacamatan Campaka, Kabupatén Cianjur anu cicing di sabudeureun Gunung Padang, masih aya anu nganggap yén batu-batu kolot anu ngabentuk Gunung Padang éta téh titilar Prabu Siliwangi Raja Pajajaran.

Nurutkeun dongengna, sang Prabu keur nyingcet ti Kean Santang anakna anu terus moro ambéh manéhna asup kana ageman Islam, sedengkeun sang Prabu nampik. Raja wijaksana ieu mikir batan nyanghareupanana kalayan pertarungan, Prabu Siliwangi leuwih resep indit ninggalkeun keraton.
foto : http://hadisome.wordpress.com
Sabot rombongan anjog di kira-kira pilemburan Karyamukti kaayaan ampir nyanghareupan peuting, raja sakti éta maréntahkeun pasukanana pikeun ngawangun tempat ancik ti batu anu kudu réngsé dina sapeuting. Ku alatan éta, manéhna ogé ngaluarkeun wadyabala siluman. Tapi kanyataanana, saméméh wangunan kabiruyungan panonpoe geus mucunghul tinggal batu-batu anu ambacak di punclut gunung ditinggalkeun para siluman anu sieun ka panonpoé. ”Deng geuning surya geus padang (Duh tétéla panonpoé geus caang),” kitu ceuk Prabu Siliwangi waktu nempo fajar.

Omongan éta pisan anu saterusna ngajadikeun ngaran gunung éta jadi Gunung Padang. Teu lila, Kean Santang datang ka tempat éta sarta ngajak deui ramana pikeun asup kana ageman Islam, tapi Siliwangi sarta rombongannya milih ngiles ka alam gaib tinimbang nuturkeun ajakan Kean Santang.
**
pikeun golongan sejarawan, loka batu Gunung Padang lain titilar Prabu Siliwangi. Tum-pukan batu saluhur ratusan méter anu nyieun gunung éta mangrupa titilar manusa jaman Batu Gede/Megalitik anu hirup dina mangsa 6.000 taun saméméh masehi.

Situs Gunung Padang saméméh ambacak kawas ayeuna mimitina dijieun minangka punden berundak tempat muja karuhun. Unikna sanajan di mangsa éta tacan sadia parabot canggih, tapi pahatan batu-batu dijieun rapih sarta saragam, unggal ngabogaan luhur kira-kira 1,2 méter kalayan diameter 20 séntiméter x 20 séntiméter.

Loka Gunung Padang ibarat parawan kembang désa anu ancik laér kaisolasi, lokasina aya kira-kira 20 kilométer ti Dayeuh Cianjur. Tapi kitu, keendahanana geus nyieun kataji sawatara inohong anu kungsi ngadatanganana, kalahka budayawan Sudjiwo Tedjo anu datang taun 2003 dina helaran budaya basisir ngahaja mawa anakna. Manéhna ngomong barudakna kudu nempo loka Gunung Padang minangka maha karya karuhun.
Samentara pikeun budayawan Anis Djati Sunda, loka Gunung Padang nandakeun manusa Sunda mangsa katukang geus mikawanoh peradaban luhur, ieu dibuktikeun kalayan keca-kapan para karuhun anu sanggup nyusun tumpukan batu tanpa sanga nepi ka nyieun hiji gunung.

Hanjakalna, kaendahan Gunung Padang tacan meunang perhatian maksimal ti pamaréntah ku kituna kondisina pikawatireun sarta miskin promosi. Kalahka lamun nempo buku sémah, nu datangna masih minim, umumna pasangan rumaja anu kasmaran anu ngamangpaatkeun keheningan di punclut Gunung Padang. Padahal, nurutkeun Kapala Widang Seni sarta Budaya Dines Kabudayaan sarta Pariwisata Kab. Cianjur Drs. H. Anto Susilo, M.Pd., loka Gunung Padang mangrupa pangpepekna lamun dibandingkeun jeung loka Punggungan Raharjo anu anyar-anyar ieu kapanggih di Lampung, sabab masih aya dolmen, menhir, batu berundak, sarta sarkofagus.

Sataunnu kaliwat, situs Gunung Padang diémbarkeun Gubernur Jawa Kulon Ahmad Heryawan minangka ikon Jawa Barat babarengan situs Gua Pawon, tapi realisasinya tacan kabiruyungan. Pena-nganan loka anu legana hiji héktar éta kasampak masih alakadarna. Nurutkeun Anto, Surat Kaputusan Gubernur Jawa Barat ngeunaan pencanangan situs Gunung Padang minangka ikon Jawa Kulon tacan ogé medal, padahal pohara diperlukeun Pemkab Cianjur pikeun ngusulkeun dana penataan ka APBD Jawa Kulon pikeun lahan penunjang loka anu lega sakabéhna ngahontal 10 héktar.

Kaayaan éta diperparah deui kalayan minimnya anggaran anu dipiboga Dines Kabudayaan sarta Pariwisata Kab. Cianjur. Kalahka saukur pikeun miara situs ampir euweuh. Dana anu sadia ngan diperuntukkan lamun dina kaayaan anu sa-ngat ngadesek.

Situs Gunung Padang, nurutkeun undang-undang, ditungkulan babarengan antara pamaréntah pusat, Pemprov Jawa Barat, sarta Pemkab Cianjur. Pamaréntah pusat nyadiakeun para ahli lamun hiji waktu loka direstrukturisasi, sedengkeun Jawa Barat ngabogaan wenang dina penataan widang wisata, sarta minangka nu boga lahan, Pamaréntah Cianjur bertindak minangka pamulasara.

Hanjakalna, bantuan pamaréntah pusat ampir euweuh sabab Menteri Kabudayaan sarta Pariwisata ayeuna tacan ngajadikeun Jawa Barat minangka prioritas utama pena-taan pariwisata, konsentrasi progranya masih tertuju pikeun wewengkon Indonésia Timur. Balukarna, pena-nganan situs moal aya kamajuan, tetep miskin fasilitas sarta kurang sentuhan. Padahal loba kénéh carita anu can kaguar di antara batu-batu anu ambacak di punclut Gunung Padang. Hanjakalna loba kénéh jelema anu henteu weruh, alatan tacan kagali sacara maksimal

1 komentar:

  1. Pihanjakalen pisan upama urang sarerea (pamarentah) ayeuna ngantep kana eta paninggalan sajarah.

    BalasHapus