Selasa, 30 Maret 2010

Alatan Produk Cina Pangrajin Batik di Ciamis Bangkrut

BOGOR --- Pupuhu Yayasan Batik Jawa Barat Ibu Sendy Dede Yusuf netelakeun ka kabéh pangrajin batik di Jawa Barat, supaya henteu pindah ka batik printing, alatan printing lain batik. Sabab, anu ngaranna batik nyaéta prosésna kalayan ngagunakeun malam, sarta canting. “ Lamun ngan ngudag omzet bisa waé dipaké ku cara cap, “ écés Sendy sajongjonan ngadatangan pengrajin batik di Kalurahan Cibuluh Kacamatan Bogor Timur Kota Bogor Senén (29/3/2010)
Sajauh ieu, kecap Sendy, motif batik ku cara printing, baris éléh bersaing jeung jieunan Cina anu hargana cukup murah. Salah sahiji conto pengrajin batik printing di Ciamis anu geus eksis ti taun 1934 tuluy alatan gempuran produksi Cina, para pengrajin batik di Ciamis éléh bersaing balukarna maranéhanana henteu bisa mroduksi deui. Padahal, geus aya 415 pengrajin batik, komo geus ngabogaan pabrik sorangan diluhur lahan salega 2,5 hektar, ungkab Sendy.

Sendy ngécéskeun, batik tulis ngabogaan peunteun seni anu cukup luhur kalayan prosés nyieunna anu cukup lila. Sedengkeun printing nyaéta tekstil sarua kalayan tekstil-tektil séjénna anu madanan motif batik.

Sendy Dede Yusuf ngeceskeun, batik Jawa Barat siap bersaing jeung wewengkon séjénna di Indonésia kawas batik Jawa Tengah sarta Jawa Timur. Pikeun ngawanohkeun batik di Jawa Barat yayasan Batik Jawa Barat baris leuwih gencar mempromosikan dina sagala rupa event.

“Urang ti Yayasan batik Jawa Barat geus ngaluarkeun buku saku minangka panduan sakaligus pikeun ngawanohkeun sawatara motif batik ti Jawa Kulon ka masarakat, “ kecap anjeuna.

Nurutkeun Sendy, pihakna geus ngalauncing 200 motif batik Jawa Barat, sarta rencanana dina bulan Désémber 2010 ka hareup baris dilaunching buku saku batik jilid ka dua kalayan 200 motif batik deui. “ Jadi, motif batik di Jawa Barat loba pisan, buktina di Indramayu waé geus aya 200 motif batik anu geus didaftarkan Haki (Hak Atas Kakayaan Intelektual), “ écésna.

Ku alatan éta Sendy ngaharepkeun ka pengrajin batik di Jawa Barat sanggeus di launching engké kudu geura-giru didaftarkan di Haki sarta batik anu dijieunana ditungtungna ditulis contona batik Kota Bogor Jawa Barat Indonésia. Ku kituna sabot batik kasebut geus ngalanglangbuana ka mancanagara jelema baris weruh ciri has batik ti mana asalna, “ pungkasnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar